The Coolest Cubes of Garage in A Mountain Side: GaragenAtelier in Herdern, Switzerland by Peter Kunz Architektur

Want something totally different to your garage doors that will make your neighbors and other visitors impressed or even envied? Simply take a look at this garage designed in partially seen glass cubes located in a fresh and beautiful mountain side.

Okay, I straightly come to a crazy imagination that if hobbits had cars, this is exactly how they would be kept (except, of course, they would be in circles instead of cubes).

Five Cubes of Garage Atelier Herdern Switzerland

Five Cubes of Garage Atelier Herdern Switzerland

Designed by Swiss-based practice Peter Kunz Achitektur, this creatively stunning home living and garage design is popularly known as the Garagenatelier in Herdern, Switzerland. The glass and concrete cube garages offer such a dramatically cool apposition to the grass, trees, and wild flowers that cover the hillside.

The Story Behind

In prior to build this home living, Peter Kunz faced with the request from the client who wished to have more room for his car collection. This single-family home is situated high above the Thur plain, in Herdern, Switzerland. As a consequence, the architect purchased a precipitous piece of land at the lower place of the house which is located at a road junction. Peter Kunz started this project in 1994.

He combined the idea of putting putting up a series of ready-made garages on the terrain and finally made the solution for the collector’s pride of ownership come into realization, namely five concrete cubes, each half buried, gazing into the distance.

Five concrete cubes, glass fronted, each half buried, gazing into the distance- Garage Atelier Herdern Switzerland

Five concrete cubes, glass fronted, each half buried, gazing into the distance

The Impressive Design

The design may look simple in simply cube shape but where these cubes made-up is what matters. Based on the purpose to catch the breathtaking view of the surrounding landscape, the garage cubes were embedded into the side of a mountain in Herdern, Switzerland. The cube was built from concrete structure, while another side is constructed from wide glass window facing straightly to the fine-looking landscape of the adjacent surrounding.

READ ALSO  Why You Should Pick for Fiberglass Garage Doors

Four of those cubes function as a light source and “shop window” for the space hidden behind them. Meanwhile, the fifth serves as the entrance with a sliding gate inside it.

The garage interior is anything but a pure utility space. You will see dark cast concrete floor, irregularly spaced tubular lamps, and above all the natural light shining in. All of them turn the room into something special. In the back, a concealed stairway takes you to the street higher up.

Wide glass window facing straightly to the fine looking landscape of the adjacent surrounding- Garage Atelier Herdern Switzerland

Wide glass window facing straightly to the fine looking landscape of the adjacent surrounding

The garage interior with dark cast concrete floor, irregularly spaced tubular lamps - Garage Atelier Herdern Switzerland

The garage interior with dark cast concrete floor, irregularly spaced tubular lamps

The Completion

Peter Kunz completed this famous Garagenatelier of Herdern in 1999. The five concrete cubes are integrated into the landscape, partly showing the solid enclosure by the sloping terrain. In other words, glass fronted parking spaces are embedded into the landscape.

The five slots are visible from the outside, where project from the footprint of the unified interior is capable of containing eight vehicles, more particularly the volume conserves space for eight cars. the. And as stated above, the cubes which are attached to the terrain function as directed lighting for the parking area in the back. Natural daylight enters the cave-like space through the windows, lightening up the dark cast concrete floor along with spaced tubular lamps. While the cube at the end is featured with a sliding door that serves as the entranceway.

This parking structure has the structural material frames of a glass pane granting outward views of the Thur plain from the parked cars. A driveway will take the visitors down the hillside to enter through one of the end units. A sliding glazing panel provides the entrance into the facility. And within the surface of the glass, you can recall the “Minimal Art” installations, where inscriptions by artist Oliver Kühn portray the relationship between automobile and man.

The view from the side of the five cubes and facing glass - Garage Atelier Herdern Switzerland

The view from the side of the five cubes and facing glass

The five concrete cubes are integrated into the landscape, partly showing the solid enclosure by the sloping terrain - Garage Atelier Herdern Switzerland

The five concrete cubes are integrated into the landscape, partly showing the solid enclosure by the sloping terrain.

This single family home is situated high above the Thur plain, in Herdern, Switzerland -Garage Atelier Herdern Switzerland

This single family home is situated high above the Thur plain, in Herdern, Switzerland


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*